emw.gr

Πόσο χρόνο χρειάζεται για να ολοκληρωθεί μία πλήρης φόρτιση της μπαταρίας και πόση είναι η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας ανά 100Km;
Για μοντέλα με κινητήρα από 250w έως 1000w 
Μία πλήρης φόρτιση διαρκεί 6-8 ώρες. Η μέση κατανάλωση ενέργειας είναι 1.3Kwh/100Km

Για μοντέλα με κινητήρα από 2500w έως 3500w
Μία πλήρης φόρτιση διαρκεί 4-5 ώρες. Η μέση κατανάλωση ενέργειας είναι 1.9Kwh/100Km

Για μοντέλα με κινητήρα από 5000w έως 6000w
Μία πλήρης φόρτιση διαρκεί 4-5 ώρες. Η μέση κατανάλωση ενέργειας είναι 2.6Kwh/100Km

 

Πόσο μου κοστίζει η μετακίνηση με ένα ηλεκτρικό μηχανάκια της EMW;
Στα βενζινοκίνητα μηχανάκια η ερώτηση απαντάται με λίτρα βενζίνης/100Km + κόστος service.
Στα ηλεκτρικά scooter της EMW δεν υπάρχει κόστος service (εκτός αναλωσίμων π.χ. τακάκια φρένων) παρά μόνο το κόστος φόρτισης της μπαταρίας το οποίο μπορεί να γίνει από μια κανονική οικιακή πρίζα. Στο οικιακό τιμολόγιο της ΔΕΗ το κόστος της Kwh είναι ανεξάρτητο από την συνολική πάγια χρέωση που πληρώνει ο καταναλωτής. Η επίσημη σημερινή τιμή της Kwh βάση τιμοκαταλόγου της ΔΕΗ είναι κλιμακούμενη και κυμαίνεται από 0,09744€ η χαμηλότερη έως 0,17063€ η υψηλότερη. Για τον υπολογισμό μας εδώ θα χρησιμοποιήσουμε την μέση τιμή των 0,134€.
Άρα το κόστος μετακίνησης μεταφράζεται ως εξής:
Για μοντέλα με κινητήρα από 250w έως 1000w ≈ 0,174€/100Km
Για μοντέλα με κινητήρα από 2500w έως 3500w ≈ 0,254€/100Km
Για μοντέλα με κινητήρα από 5000w έως 6000w ≈ 0,348€/100Km

Θα πρέπει επίσης να αναφέρουμε ότι στα ηλεκτροκίνητα μηχανάκια EMW αλλά και γενικά στην ηλεκτροκίνηση το πόση απόσταση μπορεί να διανύσει ένα όχημα εξαρτάται και από παράγοντες όπως η γενική κατάσταση της μοτοσικλέτας, ο τρόπος φόρτισης της μπαταρίας (πλήρης ή μερική), ο τρόπος οδήγησης του αναβάτη, οδήγηση εντός ή εκτός πόλης, το συνολικό βάρος μεταφοράς, η θερμοκρασία του περιβάλλοντος, κλπ. Παρότι το κόστος μετακίνησης είναι ασύγκριτα χαμηλό σε σχέση με οποιοδήποτε βενζινοκίνητο όχημα μπορεί να υπάρξουν μικρές αποκλίσεις στην μέση τιμή κόστους ανά 100Km.

 

Πως μπορώ να εκμεταλλευτώ το μέγιστο της αυτονομίας του scooter μου;
Αρχικά θα πρέπει να πούμε ότι η μέγιστη αυτονομία που αναφέρεται στα χαρακτηριστικά ενός scooter της EMW έχει καταγραφεί στην Ελλάδα από την EMW και δεν αναφέρεται στις ιδανικές τιμές του κατασκευαστή. Για να έχουμε ασφαλή και συγκρίσιμα αποτελέσματα οι μετρήσεις μας πραγματοποιήθηκαν με συγκεκριμένες, σχεδόν ιδανικές, συνθήκες με βάση τα ακόλουθα:
1) Άριστη κατάσταση της μπαταρίας με πλήρη φόρτιση.
2) Άριστη κατάσταση του scooter, σωστή πίεση αέρα ελαστικών και θερμοκρασία 20C.
3) Οδήγηση με μέση ταχύτητα χωρίς απότομες επιταχύνσεις και επιβραδύνσεις σε ανοιχτό δρόμο με μικρές κλίσεις.
4) Οδήγηση με έναν αναβάτη βάρους 100Kg
Έτσι μόνο μπορεί κανείς να δώσει μια τιμή που να ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα και αυτό γιατί δεν μπορεί να οριστεί διαφορετικά και με νούμερα για παράδειγμα ο τρόπος που οδηγεί κάποιος και επίσης οι ανηφόρες ή οι κατηφόρες που μπορεί να διανύσει κλπ. Επειδή στην Ελλάδα δυστυχώς οι περισσότεροι οδηγοί δεν γνωρίζουμε τι θα πει οικονομική οδήγηση, πραγματοποιήσαμε τις ίδιες μετρήσεις αλλά με εντελώς διαφορετικό τρόπο οδήγησης και με μέγιστη τελική ταχύτητα προσπαθώντας σε όλη τη διάρκεια της μέτρησης να εξαντλήσουμε την μπαταρία μας όσο το δυνατόν πιο σύντομα. Το αποτέλεσμα των μετρήσεων λέει ότι σε αυτή την περίπτωση η μέγιστη αυτονομία που αναγράφεται στα χαρακτηριστικά των scooter μας θα μειωθεί κατά 20% - 30% και το βασικό συμπέρασμα είναι ότι η μέγιστη αυτονομία, που σημαίνει και οικονομία, εξαρτάται από όλα όσα αναφέρθηκαν και κυρίως από τον τρόπο που χειριζόμαστε το γκάζι. Δηλαδή ό,τι ακριβώς συμβαίνει και στα βενζινοκίνητα οχήματα.

 

Μία φορτισμένη μπαταρία σε ένα μηχανάκι που δεν κινείται για αρκετό διάστημα επηρεάζει την λειτουργία ή τη ζωή της μπαταρίας;
Η EMW έχει φροντίσει ώστε οι μπαταρίες που διαθέτουν τα scooter μας να είναι αρίστης ποιότητας ελεγμένες με τις πιο σύγχρονες μεθόδους και ικανές να αποδώσουν το μέγιστο χρόνο ζωής και επαναφορτίσεων. Η μπαταρία, κατά κανόνα, φθείρεται όσο περισσότερο χρησιμοποιείται το μηχανάκι. Μια φορτισμένη μπαταρία που δεν χρησιμοποιείται κάθε μήνα πέφτει η ισχύς της κατά 10-15% και θα χρειαστεί επαναφόρτιση για να ανακτήσει την πλήρη ισχύ της. Όλες οι μπαταρίες έχουν ένα μέγιστο χρόνο ζωής, όμως δεν έχει παρατηρηθεί κάποια φθορά για μπαταρίες που δεν έχουν χρησιμοποιηθεί για ένα εύλογο χρονικό διάστημα.

 

Τι γίνεται αν ξεχάσω την μπαταρία στο φορτιστή;
Όλες οι μπαταρίες που χρησιμοποιούνται στα μηχανάκια της EMW προστατεύονται κατάλληλα από σύστημα που διαθέτει ο φορτιστής τους άρα κανένα πρόβλημα δεν θα υπάρξει. Παράλληλα μέσω του φορτιστή και του συστήματος αυτού έχουμε τη δυνατότητα να γνωρίζουμε ανά πάσα στιγμή την πραγματική στάθμη της μπαταρίας σε ποσοστό % από τις ενδείξεις που διαθέτει ο φορτιστής κατά τη φόρτιση. Επιπλέον, τα μηχανάκια που διαθέτουν μπαταρίες LiFePo4 διαθέτουν και σύστημα BMS τελευταίας γενιάς το οποίο λειτουργεί ως πρόσθετο σύστημα προστασίας και ανεξάρτητα από το φορτιστή.

 

Μπορούμε να φορτίσουμε την μπαταρία με πιο γρήγορο τρόπο;
Η απόδοση του φορτιστή που συνοδεύει τα μηχανάκια της EMW είναι ανάλογη με το μοντέλο (δείτε τα τεχνικά χαρακτηριστικά). Ο μέσος χρόνος για μια πλήρη φόρτιση είναι 3-6 ώρες ανάλογα με το μοντέλο.
Για ορισμένα από τα μοντέλα της EMW ενδέχεται να υπάρχουν κατάλληλοι ταχυφορτιστές των οποίων τα πλήρη και αναλυτικά χαρακτηριστικά καθώς και τιμές θα τα βρείτε κοιτώντας στην περιοχή Αξεσουάρ που διαθέτει το κάθε μοντέλο ξεχωριστά.

 

Πόσες φορτίσεις μπορεί να υποστήριξη η μπαταρία των μοντέλων με κινητήρα από 250w έως 1000w;
Συνήθως για μια νέα μπαταρία είναι περισσότερες από 750 - 850 πλήρεις φορτίσεις.

 

Πόσες φορτίσεις μπορεί να υποστηρίξει η μπαταρία των μοντέλων με κινητήρα από 2500w έως 3500w;
Συνήθως για μια νέα μπαταρία είναι περισσότερες από 850 - 1000 πλήρεις φορτίσεις.

 

Πόσες φορτίσεις μπορεί να υποστηρίξει η μπαταρία των μοντέλων με κινητήρα από 5000w έως 6000w;
Συνήθως για μια νέα μπαταρία είναι περισσότερες από 1200 πλήρεις φορτίσεις.

 

Χρειάζομαι δίπλωμα για να οδηγήσω scooter και ποιας κατηγορίας;
Για scooter από 1000w – 4000w χρειάζεστε δίπλωμα οδήγησης από την τροχαία αντίστοιχο για οδήγηση μοτοσικλέτας έως 50cc ενώ για scooter από 4000w – 6000w χρειάζεστε δίπλωμα οδήγησης από το υπουργείο συγκοινωνιών αντίστοιχο για οδήγηση μοτοσικλέτας έως 125cc.

 

Τα ηλεκτρικά scooter έχουν άδεια κυκλοφορίας, ασφάλεια, τέλη κυκλοφορίας;
Τα ηλεκτρικά μηχανάκια της EMW είναι ίσως τα μόνα μηχανάκια πανελλαδικά που έχουν έγκριση τύπου και όλα τα μοντέλα πληρούν τις Ευρωπαϊκές προδιαγραφές, οπότε σαφώς και έχουν άδεια κυκλοφορίας και πινακίδες καθώς επίσης έχουν τη δυνατότητα να ασφαλιστούν. Πιο συγκεκριμένα όπως σε όλα τα μηχανοκίνητα έτσι και στα ηλεκτροκίνητα οχήματα η ασφαλιστική κάλυψη είναι υποχρεωτική. Μάλιστα ορισμένες ασφαλιστικές εταιρείες έχουν προβλέψει και προσφέρουν ειδικά πακέτα πιο οικονομικά από ότι χρεώνουν στα αντίστοιχα βενζινοκίνητα οχήματα. Τα τέλη κυκλοφορίας είναι μηδενικά.

 

Τα ελαστικά που φέρουν τα μηχανάκια είναι καλής ποιότητας;
Τα μηχανάκια της EMW έχουν καλής ποιότητας ελαστικά κατάλληλα για άσφαλτο και μπορείτε εύκολα να τα βρείτε στο εμπόριο.

 

Υπάρχει οποιοδήποτε μέρος του σκούτερ που χρειάζεται να προσθέσουμε ή να αλλάξουμε λάδια και γενικώς να κάνουμε εργασίες όπως γίνονται σε βενζινοκίνητα scooter;
Η συντήρηση ενός ηλεκτρικού scooter είναι μηδενική αφού δεν υπάρχουν αλλαγές λαδιών, φίλτρα, κιβώτιο ταχυτήτων κ.λ.π. όπως στα βενζινοκίνητα. Με λίγα λόγια δεν υφίσταται η λογική του τακτικού service, παρά μόνο αλλαγές στα αναλώσιμα όπως τακάκια φρένων, λάστιχα, κ.λ.π.
Αξίζει επίσης να πούμε ότι ούτε ο ηλεκτροκινητήρας των scooter  χρειάζεται κάποια συντήρηση καθώς δεν έχει ούτε ψύκτρες (καρβουνάκια).

 

Κατά πόσο είναι εύκολο να πάθει βλάβη ο ηλεκτροκινητήρας ή το μηχανάκι.
Όλα τα μηχανάκια της EMW είναι εξοπλισμένα με αρκετά συστήματα που επιτηρούν και προστατεύουν τον κινητήρα και τα ηλεκτρικά μέρη του scooter και έτσι είναι σχεδόν απίθανο να προκληθεί ζημιά. Ενδεικτικά σας αναφέρουμε ότι αν για παράδειγμα επρόκειτο να προκληθεί βλάβη στον κινητήρα ή το μηχανάκι λόγω υπερβολικού φορτίου ή ανωφέρειας ή ακόμα και μπλοκαρίσματος του πίσω τροχού κλπ, ένας συνδυασμός από συστήματα και αισθητήρες που επιτηρούν κάθε στιγμή το scooter σας είναι σε θέση να διαμορφώσει την ισχύ του κινητήρα στα επίπεδα που θα προσφέρουν τη μέγιστη ασφάλεια του αναβάτη και θα ελαχιστοποιήσουν την πιθανότητα βλάβης του scooter. Επίσης, οι απότομες και νευρικές κινήσεις του γκαζιού μεταφέρονται στον κινητήρα ομαλά χάρις σε ένα ακόμα σημαντικό σύστημα προστασίας που, εκτός του κινητήρα και της οικονομίας της ενέργειας που μας προσφέρει, σώζει και τον αναβάτη από πιθανό ατύχημα.

 

Τα ηλεκτρικά μηχανάκια επηρεάζονται από τις καιρικές συνθήκες;
Το μόνο που έχει παρατηρηθεί είναι ότι τους πολύ ζεστούς αλλά και τους πολύ κρύους μήνες (θερμοκρασίες πάνω από 40C ή 0C και κάτω) η απόδοση της μπαταρίας και κατά συνέπεια οι επιδόσεις των ηλεκτρικών scooter μειώνονται έως και 10% ενώ μέσα σε αυτές τις θερμοκρασίες οι επιδώσεις αγγίζουν το 100%. Κάτι άλλο δεν έχει παρατηρηθεί.
Σημείωση: όλα τα ηλεκτρικά μέρη των scooter είναι αδιάβροχα.

 

Αν χρειαστώ αναλώσιμα ή ανταλλακτικά υπάρχουν ή πρέπει να απευθυνθώ στο εμπόριο;
Όλα τα αναλώσιμα μπορείτε να τα βρείτε με μεγάλη ευκολία στο εμπόριο.
Ωστόσο εμείς συνιστούμε να προτιμήσετε γνήσια ανταλλακτικά της EMW. Άλλωστε όπως θα διαπιστώσετε και από τον τιμοκατάλογο ανταλλακτικών και αναλώσιμων του κάθε μοντέλου οι τιμές είναι εξαιρετικά ανταγωνιστικές.
Σημείωση: όλα τα μηχανάκια που πωλούνται από την EMW διαθέτουν όλα τα απαραίτητα ανταλλακτικά και αναλώσιμα και μπορείτε να τα προμηθευτείτε από όλα τα πιστοποιημένα καταστήματα της αντιπροσωπείας.

 

Αν χρειαστώ να κάνω κάποια επισκευή ή αντικατάσταση κάποιων αναλώσιμων, που πρέπει να απευθυνθώ;
Για οποιαδήποτε εργασία που θα χρειαστεί το scooter σας μπορείτε να απευθυνθείτε στα εξουσιοδοτημένα καταστήματα της EMW είτε στο κατάστημα που το αγοράσατε είτε σε οποιοδήποτε άλλο.
Σημείωση: στην επίσημη ιστοσελίδα της EMW κάθε έτος θα αναρτάται τιμοκατάλογος για κάθε μοντέλο όπου θα αναφέρει τιμές ανταλλακτικών, αναλώσιμων και αξεσουάρ καθώς και κόστος εργασίας. Ο σκοπός μας είναι να προστατέψουμε τους πελάτες που εμπιστεύονται την EMW αλλά και να ορίσουμε ίσους όρους λειτουργίας σε όλα τα καταστήματα μας.

 

Υπάρχει για το μηχανάκι που θα αγοράσω εγγύηση:
Υπάρχει και μπορείτε να ενημερωθείτε για αυτό από όποιο κατάστημα της EMW σας εξυπηρετεί αλλά και από την ενότητα εγγύηση που αναφέρεται σε κάθε μοντέλο στην επίσημη ιστοσελίδα της EMW.