emw.gr

 Αμαζόνιος... «παράγει το 20% του συνολικού οξυγόνου της γης.. φιλοξενεί to 1/10 των γνωστών ειδών και συνολικά 3.000.000 είδη ζώων και φυτών.. ζουν περίπου δηλαδή 30.000.000 άνθρωποι, ανάμεσά στους οποίους και 350 διαφορετικές φυλές ιθαγενών…»

Act For Amazon

 Αμαζόνιος... «παράγει το 20% του συνολικού οξυγόνου της γης.. φιλοξενεί to 1/10 των γνωστών ειδών και συνολικά 3.000.000 είδη ζώων και φυτών.. ζουν περίπου δηλαδή 30.000.000 άνθρωποι, ανάμεσά στους οποίους και 350 διαφορετικές φυλές ιθαγενών…» Ο Αμαζόνιος φλέγεται και δυσκολεύει έτσι η μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής.


Η κινητοποίηση για τις πυρκαγιές στον Αμαζόνιο είναι παγκόσμια. Διαδηλώσεις υπέρ της προστασίας του, πραγματοποιούνται σε διάφορες πόλεις της Βραζιλίας όπως και από απλούς πολίτες παγκοσμίως οι οποίοι αναμένουν οδηγίες για το πως μπορούν να προσφέρουν την βοήθειά τους. Επίσης, οι χώρες του G7 ανακοίνωσαν την άμεση παροχή βοήθειας με πρωτοβουλία του πρόεδρου της Γαλλίας, Εμμανουέλ Μακρόν.


Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Διαστημικής Έρευνας (INPE) της χώρας, έχουν καταγραφεί πάνω από 73.000 φωτιές φέτος στην Βραζιλία, με ποσοστό αύξησης 84% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Έσπασε κάθε προηγούμενο ρεκόρ! Oι μαζικές φωτιές στον Αμαζόνιο οφείλονται κυρίως σε απειλές καθαρά ανθρωπογενούς φύσης, όπως φαινόμενα ατμοσφαιρικής ρύπανσης και αποψίλωσης. Οπότε είναι σχετικά μικρή η ευθύνη όσον αφορά τις κλιματικές διαταραχές.


Από τη μία ο Πρόεδρος της Βραζιλίας Μπολσονάρο, δρα ενάντια των χωρών που βοηθούν στην προστασία του Αμαζονίου και από την άλλη, κόσμος από κάθε σημείο της γης αναζητά τρόπους έτσι ώστε να συμβάλει στην προστασία του Αμαζονίου.


Παρακάτω αναφέρουμε βασικές οδηγίες και συμβουλές που μπορούμε να ακολουθήσουμε:


• Μπορούμε να κάνουμε δωρεές στα Rainforest Action Network , Rainforest Trust , Amazon Watch ,Amazon Conservation , Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση (γνωστό ως Παγκόσμιο Ταμείο για την Άγρια Ζωή στις ΗΠΑ και τον Καναδά) και One Tree Planted
• Να υπογράψουμε την αναφορά της Greenpeace, που λέει στην κυβέρνηση της Βραζιλίας να σώσει το τροπικό δάσος του Αμαζονίου.
• Να στηρίξουμε την ομάδα διατήρησης του Αμαζονίου, η οποία εργάζεται για την καταπολέμηση της αλλαγής του κλίματος, την προστασία του Αμαζονίου και την ενίσχυση των αυτόχθονων λαών.
• Οι αναζητήσεις μας είναι πολύτιμες. Και το Ecosia.org είναι μια μηχανή αναζήτησης που φυτεύει ένα δέντρο για κάθε 45 αναζητήσεις που εκτελούνται.
• Στις αιτήσεις της Change.org μπορούμε να υπογράψουμε για να βοηθήσουμε στην κινητοποίηση έρευνας για τις πυρκαγιές του Αμαζονίου.
• Μπορούμε να εκφράσουμε τις ανησυχίες μας συμμετέχοντας σε διαμαρτυρίες έξω από πρεσβείες και προξενεία της Βραζιλίας ανά τον κόσμο.
• Να μειώσουμε την κατανάλωση χαρτιού και ξύλου και να ελέγξουμε με το Rainforest Alliance, ότι αυτό που αγοράζουμε δεν κάνει κακό στα τροπικά δάση.
• Ας αναρωτηθούμε από πού προέρχεται αυτό που τρώμε. Η κύρια αιτία της αποψίλωσης του τροπικού δάσους του Αμαζονίου είναι η γεωργία και, όπως είπε ο επιστημονικός διευθυντής του INPE, οι πυρκαγιές μοιάζουν με εκείνες που βάζουν αγρότες, οι οποίοι στη συνέχεια χρησιμοποιούν την τέφρα για να γονιμοποιήσουν το έδαφος, καλλιεργώντας βότανα για βοοειδή. Άρα, ένας καλός τρόπος για να προστατέψεις το περιβάλλον είναι να μειώσεις και το βόειο κρέας.
• Για όσους είναι βίγκαν ή βετζετέριαν, δεν εξαιρούνται. Η σόγια είναι μια τεράστια πηγή χρημάτων για τους αγρότες στον Αμαζόνιο. Δεδομένου ότι έχουν τεθεί σε εφαρμογή τα σχέδια του Trump για την επιβολή βαρέων δασμών στις εξαγωγές από την Κίνα, υπάρχει μια πρόταση ότι έως και 13 εκατομμύρια εκτάρια -ίσα με την έκταση της Ελλάδας- θα μπορούσαν να καθαριστούν στον Αμαζόνιο για να καλύψουν το έλλειμμα. Μεγάλο μέρος της παραγωγής θα χρησιμοποιηθεί ως τροφή για τα ζώα, ωστόσο ένα μέρος θα βρεθεί και στα χέρια των καταναλωτών. Προσοχή σε ό,τι αγοράζουμε να είναι sustainable.
• Να κινητοποιηθούμε μέσω του διαδικτύου με hashtag όπως #ActForTheAmazon


Όλοι μπορούμε..μην ξεχνάτε ο Καζαντζάκης έλεγε
"Ν'Αγαπας την ευθύνη, να λες εγώ, εγώ μονάχος μου έχω χρέος να σώσω τη γης. Αν δεν σωθεί, εγώ φταίω"