emw.gr

Ανάλογα με την ισχύ ενός ηλεκτρικού scooter χρειάζεστε και το ανάλογο δίπλωμα οδήγησης.

Νέα ενημέρωση 14/07/2021

Η Ολομέλεια του Κοινοβουλίου υπερψήφισε την ισοδυναμία της άδειας οδήγησης ΙΧ αυτοκινήτου, γνωστό και ως δίπλωμα Β κατηγορίας, με την άδεια οδήγησης μοτοποδήλατου καθώς και την άδεια οδήγησης ελαφρού δίκυκλου, έως 125 κυβικά.
Πρακτικά, η εξέλιξη αυτή λύνει τα χέρια σε χιλιάδες κατόχους διπλώματος αυτοκινήτου οι οποίοι μπορούν πλέον και στην Ελλάδα να οδηγούν οχήματα όπως ένα ηλεκτρικό σκούτερ χωρίς να χρειαστεί να αποκτήσουν νέο δίπλωμα ικανότητας οδήγησης και γλιτώνοντας περιττά έξοδα σε εξετάσεις, παράβολα και γραφειοκρατία.
Το νέο νομοθετικό πλαίσιο ορίζει πως όσοι διαθέτουν δίπλωμα οδήγησης αυτοκινήτου, κατηγορίας Β, πάνω από έξι χρόνια και έχουν συμπληρώσει το 27 έτος της ηλικίας τους, επιτρέπεται να οδηγούν μοτοποδήλατα έως 50 κυβικά. Αντίστοιχα για μοτοποδήλατα, τα οποία χαρακτηρίζονται ως ελαφρά δίκυκλα, έως 125 κυβικά, αρκεί κανείς να είναι κάτοχος διπλώματος αυτοκινήτου πάνω από έξι χρόνια, να έχει συμπληρώσει τα 27 και να παρακολουθήσει πέντε ώρες εκπαίδευσης, χωρίς ωστόσο να απαιτείται η συμμετοχή σε εξετάσεις ή άλλες επιπλέον διαδικασίες.
 

Για τα ηλεκτρικά σκούτερ χρειάζεται δίπλωμα οδήγησης μοτοποδήλατου 50cc.
ή  δίπλωμα οδήγησης αυτοκινήτου, κατηγορίας Β, πάνω από έξι χρόνια και να έχουν συμπληρώσει το 27 έτος της ηλικίας τους.
Για τα ηλεκτρικά σκούτερ κατηγορίας έως 125cc. χρειάζεται δίπλωμα οδήγησης μοτοσυκλέτας ή κανείς να είναι κάτοχος διπλώματος αυτοκινήτου πάνω από έξι χρόνια, να έχει συμπληρώσει τα 27 και να παρακολουθήσει πέντε ώρες εκπαίδευσης, χωρίς ωστόσο να απαιτείται η συμμετοχή σε εξετάσεις ή άλλες επιπλέον διαδικασίες.


Για τα ηλεκτρικά ποδήλατα 250w  ισχύουν οι ίδιοι κανονισμοί ΚΟΚ κώδικας οδικής κυκλοφορίας που ισχύουν και για την κατηγορία ποδηλάτων

Αν πάλι δεν έχετε δίπλωμα και ετοιμάζεστε να βγάλετε πλέον ισχύουν τα εξής. 
α) Κατηγορία ΑΜ για scooter 3000w
Να έχει συμπληρώσει το18ο έτος της ηλικίας του και αφορά οδήγηση μηχανής εώς 50κ.εκ ή απο το 16ο έτος της ηλικίας του με υπεύθυνη δήλωση του προσώπου που ασκεί την επιμέλειά του ανηλίκου.
β) Κατηγορία Α1 για scooter 5000w
Να έχει συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας του και αφορά οδήγηση μηχανής έως 11 kw και απο 51-125κ.εκ
γ) Για το ηλεκτρικό ποδήλατο 250w δεν χρειάζεται δίπλωμα