emw.gr

 Μέσα σε λιγότερο χρόνο, με λιγότερη κούραση και μεγαλύτερη ταχύτητα γυμνάζεσαι εξίσου αποτελεσματικά

 Σε μια από τις καλύτερες μορφές γυμναστικής φαίνεται πως έχουν εξελιχθεί τα ηλεκτρικά ποδήλατα, σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες. Έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Brigham Young University (BYU) αποδεικνύει περίτρανα πως οι αναβάτες των ηλεκτρικών ποδηλάτων αθλούνται το ίδιο με τους αυτούς που οδηγούν συμβατική ποδήλατα. Μπορεί τα τελευταία χρόνια με την ραγδαία εξάπλωση των ηλεκτρικών ποδηλάτων να έχουν ακουστεί φωνές περί του αντιθέτου, ωστόσο οι πρόσφατες έρευνες έρχονται να διαψεύσουν όλους αυτούς που δεν θεωρούν το εν λόγω έξυπνο ηλεκτρικό όχημα, αποδοτικό τρόπο γυμναστικής.

Τα αποτελέσματα της έρευνας
Επιστήμονες υγείας από το BYU εξέτασαν 33 έμπειρους ποδηλάτες βουνού σε μια απόσταση έξι μιλίων. Οι ποδηλάτες διένυσαν τη διαδρομή δύο φορές, την μια οδηγώντας ένα συμβατικό ποδήλατο και την άλλη με ηλεκτρικά ποδήλατα. Καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδρομής φορούσαν συσκευές παρακολούθησης για να ελέγχονται οι σφυγμοί, οι παλμοί αλλά και οι ενέργειες τους. Οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα πως το να ανέβει κάποιος σε ένα βουνό χρησιμοποιώντας ηλεκτρικό ποδήλατο αποτελεί εξίσου αποδοτική γυμναστική με την περίπτωση να επιλέξει ένα συμβατικό ποδήλατο. Ενώ λοιπόν θα περίμενε κανείς οι ποδηλάτες των ηλεκτρικών οχημάτων να χάνουν έδαφος στο κομμάτι της γυμναστικής και σωστής άθλησης, οι επιστήμονες απέδειξαν το αντίθετο.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της ίδιας έρευνας, οι αναβάτες που συμμετείχαν στην άσκηση με ηλεκτρικά ποδήλατα ολοκλήρωσαν την ανάβαση κατά μέσο όρο 12:40 λεπτά νωρίτερα με μέση ταχύτητα τα 4.1 mph, πετυχαίνοντας καλύτερους χρόνους και ταχύτητες από τους ποδηλάτες των συμβατικών οχημάτων. Παρά το γεγονός πως οι αναβάτες των ηλεκτρικών ποδηλάτων παρουσίαζαν κατά μέσο όρο 10 σφυγμούς λιγότερους το λεπτό από τους ποδηλάτες των συμβατικών οχημάτων, οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα πως και οι δύο τρόποι ανάβασης αγγίζουν τα όρια της επίπονης και εξαντλητικής γυμναστικής.

Μάλιστα οι συμμετέχοντες δήλωναν πιο ξεκούραστοι κάνοντας τη διαδρομή με ηλεκτρικά ποδήλατα καθώς και πως δεν είχαν την ίδια κόπωση μετά την ανάβαση, συγκριτικά με τα συμβατικά οχήματα. Ωστόσο, όπως έδειξαν οι σχετικές μετρήσεις των επιστημών, και στις δύο περιπτώσεις είχαν βιώσει σωματικά την ίδια σχεδόν άσκηση. Πρακτικά, επιλέγοντας κάποιος να γυμναστεί με ένα ηλεκτρικό ποδήλατο σε ένα βουνό αυτό που πετυχαίνει είναι καλύτερες ταχύτητες, σε λιγότερο χρόνο, με λιγότερη κούραση αλλά εξίσου σημαντικά αποτελέσματα.

Στην Ελλάδα τα ηλεκτρικά ποδήλατα έχουν κάνει ιδιαίτερα αισθητή την παρουσία τους. Πρόκειται για έξυπνα οχήματα ιδανικά για μετακινήσεις εντός και εκτός πόλεως, ενώ αποτελούν ιδανική επιλογή για όσους επιχειρούν αναβάσεις σε βουνά και δύσβατες περιοχές. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του EMW mountain 27.5 που διαθέτει μπροστινές ρυθμιζόμενες ενισχυμένες αναρτήσεις, ανάρτηση στη βάση της σέλας καθώς και ενισχυμένα επώνυμα λάστιχα που το καθιστούν ιδανική επιλογή για αναβάσεις. Τέτοιου είδους οχήματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν από άτομα ανεξαρτήτου ηλικίας αλλά και φυσικής κατάστασης, ενώ όπως αποδεικνύουν και οι πιο πρόσφατες έρευνες, αποτελούν ιδανική επιλογή άθλησης. Στο ηλεκτρονικό κατάστημα της EMW υπάρχουν διαθέσιμα ηλεκτρικά οχήματα τα οποία προσφέρουν τέτοιου είδους χαρακτηριστικά και ταυτόχρονα συνδυάζουν την εργονομία, με την οικονομία και την προστασία του περιβάλλοντος.