emw.gr

 Η ηλεκτροκίνηση συνεχίζει την ανοδική της πορεία και για το 2020, με νέες εφαρμογές και εξελίξεις που εντυπωσιάζουν.

 Άνθιση αναμένεται να καταγράψουν οι πωλήσεις των ηλεκτρικών ποδηλάτων και το 2020, συνεχίζοντας την ιδιαίτερα εντυπωσιακή πορεία που σημειώνουν τα τελευταία χρόνια. Παγκοσμίως πάνω από 130 εκατομμύρια ηλεκτρικά ποδήλατα θα έχουν πωληθεί από το 2020 μέχρι το 2030, σύμφωνα με εκτιμήσεις και έρευνες από τους ειδικούς της αγοράς.

Νέες μπαταρίες
Οι πρόσφατες εξελίξεις στον τομέα της έρευνας και καινοτομίας στην παραγωγή μπαταριών λιθίου, οι οποίες χρησιμοποιούνται στα περισσότερα σύγχρονα ηλεκτρικά ποδήλατα, φαίνεται πως ανοίγουν νέους ορίζοντες. Οι νέες μπαταρίες, που είναι πιο οικονομικές και αισθητά ελαφρύτερες από τον αντίστοιχο εξοπλισμό του παρελθόντος, έχουν αλλάξει το τοπίο στην αγορά των ηλεκτρικών ποδηλάτων. Οι ειδικοί προβλέπουν πως μέσα στην επόμενη τριετία τέτοιου είδους σύγχρονες μπαταρίες θα έχουν ενσωματωθεί σε όλα τα ηλεκτρικά ποδήλατα που διατίθενται στην αγορά, με συνέπεια τη δημιουργία νέων, ακόμα πιο έξυπνων, λειτουργικών και οικονομικών μοντέλων.

Ραγδαία εξάπλωση
Η ραγδαία εξάπλωση που καταγράφουν από το 2016 και έπειτα τα ηλεκτρικά ποδήλατα, δημιουργεί νέες προοπτικές για την έξυπνη αυτή μορφή μετακίνησης. Πλέον, τα σύγχρονα αστικά κέντρα των μεγάλων χωρών διαθέτουν βασικές υποδομές τόσο για την κυκλοφορία των ηλεκτρικών ποδηλάτων όσο και για την επαναφόρτιση και τη διευκόλυνση των οδηγών. Άλλωστε, τα ηλεκτρικά ποδήλατα από τη φύση τους αποτελούν έξυπνα μέσα μεταφοράς τα οποία διασφαλίζουν άνεση και ευκολία στις μετακινήσεις εντός και εκτός πόλεως. Οι κάτοχοί τους δεν είναι αναγκασμένοι να ψάχνουν το πλησιέστερο βενζινάδικο ούτε να βάζουν φυσικά βαθιά το χέρι στην τσέπη για την καύσιμη ύλη. Ηλεκτρικά ποδήλατα όπως το EMW mountain 27.5, επί παραδείγματι, διαθέτουν μεταφερόμενες αποσπώμενες μπαταρίες τις οποίες μπορεί κανείς να γεμίσει εύκολα και γρήγορα χωρίς να ταλαιπωρηθεί. Παράλληλα, πρόκειται για οχήματα τα οποία είναι φιλικά προς το περιβάλλον ενώ οι οδηγοί τους μπορούν να διανύσουν μεγάλες αποστάσεις ξοδεύοντας μόλις μερικά ευρώ.

Τα προτιμούν έναντι των αυτοκινήτων
Παγκοσμίως οι πωλήσεις των ηλεκτρικών ποδηλάτων σημειώνουν εντυπωσιακή αύξηση. Το γεγονός πως δεν παρουσιάζουν ανάγκες για δαπανηρά service (όπως συμβαίνει συνήθως με τα αυτοκίνητα) καθώς και το γεγονός πως οι πολίτες μπορούν να τα χρησιμοποιούν χωρίς να τους πιάνει κρύος ιδρώτας για το κόστος της βενζίνης, του πετρελαίου ή του αερίου κίνησης, καθιστά τα ηλεκτρικά ποδήλατα ολοένα και πιο δημοφιλή επιλογή σε μεγάλες, σύγχρονες και ανεπτυγμένες χώρες του πλανήτη. Στη Γερμανία οι πωλήσεις ηλεκτρικών ποδηλάτων κατέγραψαν αύξηση 36% ενώ σχεδόν τα μισά από τα ποδήλατα που πωλήθηκαν στην Ολλανδία, το 2018, ήταν ηλεκτρικά. Αύξηση 73% στη διάθεση ηλεκτρικών ποδηλάτων κατεγράφη και στις ΗΠΑ, γεγονός που καταμαρτυρεί το ιδιαίτερα μεγάλο ενδιαφέρον για τον έξυπνο αυτό τρόπο μετακίνησης.

Την ίδια στιγμή οι πωλήσεις των συμβατικών οχημάτων καταγράφουν μείωση. Οι καταναλωτές φαίνεται πως δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης σε νέους τρόπους μετακίνησης, που παρουσιάζονται πιο οικονομικοί και φιλικοί προς το περιβάλλον, όπως τα ηλεκτρικά ποδήλατα. Το γεγονός άλλωστε πως οι ιδιοκτήτες ενός ηλεκτρικού ποδηλάτου χρειάζονται μόνο μα πρίζα και όρεξη για βόλτες φαίνεται πως δεν περνά καθόλου απαρατήρητο. Στο e-shop της εταιρίας EMW, μπορεί κανείς να βρει μια μεγάλη γκάμα από ηλεκτρικά οχήματα και να επιλέξει αυτό που ταιριάζει στις ανάγκες του.