emw.gr

Μια ευχάριστη είδηση περιλαμβάνει το πρόγραμμα αγοράς ηλεκτρικών μοτοσυκλετών, scooter και ποδηλάτων που μπαίνει και πάλι σε εφαρμογή, καθώς η επιδότηση αυξάνεται στα 1.300 ευρώ. Ισχύει και για όσους έχουν ήδη έχουν κάνει παραγγελία.

Ηλεκτρικά δίκυκλα: Αύξηση επιδότησης στα 1.300 ευρώ

Μια ευχάριστη είδηση περιλαμβάνει το πρόγραμμα αγοράς ηλεκτρικών μοτοσυκλετών, scooter και ποδηλάτων που μπαίνει και πάλι σε εφαρμογή, καθώς η επιδότηση αυξάνεται στα 1.300 ευρώ. Ισχύει και για όσους έχουν ήδη έχουν κάνει παραγγελία.

Ανέβηκε η επιδότηση στο 30% της αξίας των ηλεκτρικών δικύκλων

Μέχρι πρόσφατα, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει αποφασίσει πως η επιδότηση για ένα ηλεκτρικό scooter ή για μια ηλεκτρική μοτοσυκλέτα έπρεπε να παραμείνει στα επίπεδα του προηγούμενου προγράμματος, κάτι που σημαίνει ότι δεν θα ξεπερνούσε το 20% της αξίας του μοντέλου, με μέγιστο ποσό επιδότησης τα 800 ευρώ. Όμως οι εκκλήσεις των εισαγωγέων ηλεκτρικών δικύκλων αλλά και των ενδιαφερόμενων αναβατών για υψηλότερες επιδοτήσεις, φαίνεται πως εισακούστηκαν, καθώς αποφασίστηκε αύξηση από το 20% στο 30% επί της καθαρής αξίας, με το πλαφόν να ανέρχεται πλέον στα 1.300 ευρώ! Η νέα επιδότηση ισχύει αναδρομικά και για όσους έχουν πραγματοποιήσει αγορές από 1/12/2021 μέχρι και σήμερα.

Στα πλαίσια του συγκεκριμένου ρεπορτάζ, το
Mototriti επικοινώνησε με τον Κο Ιωάννη Τσελίκη, προϊστάμενο του αυτοτελούς τμήματος ηλεκτροκίνησης της Γενικής Διεύθυνσης του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο οποίος επιβεβαίωσε τις συγκεκριμένες πληροφορίες.

Κέρδος ακόμα και στα μικρά scooter

Πιο συγκεκριμένα, η επιδότηση ηλεκτρικών δικύκλων κατηγορίας L1e έως L4e υπολογίζεται πλέον έως το 30% της λιανικής τιμής προ φόρων και με μέγιστο ποσό επιδότησης τα 1.300 ευρώ. Παράδειγμα, για ένα scooter που κοστίζει 2.500 ευρώ η τιμή προ φόρων είναι 2.016 ευρώ. Η επιδότηση θα υπολογιστεί στο καθαρό ποσό, οπότε έχουμε 2.016 Χ 30% = 604,80 ευρώ. Αν η επιδότηση παρέμενε στο 20% θα ήταν 403,2, δηλαδή το κέρδος για τον καταναλωτή είναι επιπλέον 200 ευρώ. Έτσι το τελικό ποσό καθορίζεται στα 1.895,2 ευρώ (2.500 - 604,8).

Στα 1.300 ευρώ το πλαφόν, από 800 που ήταν μέχρι σήμερα.

Αυτό σημαίνει ότι για όλα τα ηλεκτρικά δίκυκλα που η λιανική τιμή υπερβαίνει τα 5.375 ευρώ, ενεργοποιείται το πλαφόν των 1.300 ευρώ, το οποίο σημαίνει εξτρά 500 ευρώ επιδότηση σε σχέση με ότι ίσχυε μέχρι τώρα. Μια πολύ σημαντική κίνηση που αναμένεται να τονώσει το ενδιαφέρον του κοινού για την αγορά ηλεκτρικών δικύκλων. Φυσικά συνεχίζουν να ισχύουν οι επιπλέον επιδοτήσεις: 400 ευρώ για απόσυρση παλαιού δικύκλου και 500 ευρώ για τρίτεκνους/ΑμΕα με το μέγιστο ποσό να φθάνει τις 2.300 ευρώ, ενώ επιδοτείται και η αγορά 2ης μπαταρίας με άλλα 300 ευρώ.

Οι αιτήσεις γίνονται ηλεκτρονικά

Οι αιτήσεις γίνονται ηλεκτρονικά στην πλατφόρμα
kinoumeilektrika με τους κωδικούς του TaxisNET. Η διαδικασία είναι πολύ απλή και συνοδεύεται από την επισύναψη των απαιτούμενων δικαιολογητικών ανά κατηγορία ωφελούμενου.

  • Μπαίνετε στο kinoumeilektrika.ypen.gr με τους κωδικούς του TaxisNET (τα στοιχεία σας θα είναι προσυμπληρωμένα)
  • Επιλέγετε κατηγορία, μοντέλο και αξία
  • Δηλώνετε αν επιθυμείτε οικιακό φορτιστή), απόσυρση ή αν υπάγεστε σε κάποια ειδική κατηγορία
  • Επισυνάπτετε τα απαραίτητα δικαιολογητικά που ζητούνται.

Επιτέλους αυξήσεις!
Στα 1.300 από τα 800 ευρώ παραπάνω η επιδότηση
Ισχύει και για όσους αγόρασαν ηλεκτρικό από 1/12/2021
Σε scooter 2.500 κερδίζεις 600 ευρώ
Όριο επιδότησης 1.300 ευρώ

Τώρα που η βενζίνη πήγε 2,5 ευρώ, η πιο γενναία αύξηση θα σε πήγαινε σε ηλεκτρικό;

 

Πηγή: Mototriti.gr