emw.gr

Το πρόγραμμα “Κινούμαι Ηλεκτρικά” δίνει τη δυνατότητα στους καταναλωτές να στραφούν στην ηλεκτροκίνηση

Τη δυνατότητα να λάβουν επιδότηση για την αγορά ηλεκτρικού ποδηλάτου ή σκούτερ έχουν οι καταναλωτές και στην Ελλάδα, μέσω από το πρόγραμμα “Κινούμαι Ηλεκτρικά”, που τρέχει από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

 

οδηγός αγοράς_ ηλεκτρικό ποδήλατο_ηλεκτρικό σκουτερ

Σημαντική ενημέρωση

 

«Την Παρασκευή 31/12/2021 και ώρα 23:59, ολοκληρώνεται η υποβολή αιτήσεων στο πλαίσιο της Δράσης "ΚΙΝΟΥΜΑΙ ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ" και η πλατφόρμα https://kinoumeilektrika.gov.gr δεν θα δέχεται νέες αιτήσεις. Μετά την ημερομηνία λήξης της Δράσης (31/12/2021), θα συνεχίσει: να υπάρχει η δυνατότητα υποβολής αιτημάτων τροποποίησης, η αξιολόγηση των αιτήσεων προς έγκριση και η εκκαθάριση και η καταβολή των επιχορηγήσεων προς τους ωφελούμενους των υποβληθέντων αιτήσεων μέχρι την ημερομηνία λήξης της Δράσης (31/12/2021). Επισημαίνεται ότι, θα ακολουθήσει 2ος κύκλος της Δράσης "ΚΙΝΟΥΜΑΙ ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ" εντός του 1ου τριμήνου του 2022 για την υποβολή νέων αιτήσεων.»

Τόσο τα ηλεκτρικά ποδήλατα όσο και τα σκούτερ έχουν μπει για τα καλά στις ζωές μας τα τελευταία χρόνια, καταγράφοντας ραγδαία άνοδο, καθώς προσφέρουν άνετες και οικονομικές μετακινήσεις εντός και εκτός πόλεως. Πρόκειται για οχήματα τα οποία μπορούν να σταθμευθούν εύκολα, είναι φιλικά προς το περιβάλλον και παρέχουν τη δυνατότητα στους κατόχους τους να συνδυάσουν οικονομία με την υψηλή αισθητική και ενεργειακή απόδοση.

Επιδότηση ηλεκτρικού ποδηλάτου

Για μια οικολογική, άνετη και οικονομική μετακίνηση η αγορά ενός ηλεκτρικού ποδηλάτου φαντάζει ιδανική επιλογή, ενώ πλέον μέσω του προγράμματος “Κινούμαι Ηλεκτρικά” μπορεί ένας καταναλωτής να αγοράσει το ποδήλατο της αρεσκείας του και να επιδοτηθεί με επιστροφή έως 40% της αξίας του. Πρακτικά, το ποσό που επιδοτεί το κράτος για την αγορά ηλεκτρικού ποδηλάτου είναι το 40% της καθαρής αξίας του οχήματος (προ φόρων) έως και το ποσό των 800 ευρώ. Επί παραδείγματι, για ένα ηλεκτρικό ποδήλατο αξίας 1.500 ευρώ (1.209,67 προ φόρων) οι καταναλωτές θα λάβουν επιδότηση 483,87 ευρώ, με τη μορφή της επιστροφής χρημάτων μετά την αγορά του οχήματος.

Προσοχή: Στο σχετικό πρόγραμμα “Κινούμαι Ηλεκτρικά” ορίζονται μια σειρά από προδιαγραφές που προβλέπει ο Νόμος και τις οποίες πρέπει να πληρούν τα ηλεκτρικά ποδήλατα για να είναι επιλέξιμα για ένταξη στην επιδότηση. Συνεπώς, δεν αρκεί κάποιος απλώς να αγοράσει ένα ηλεκτρικό ποδήλατο και να υποβάλει αίτηση για την επιδότηση αγοράς του, αλλά πρέπει και το ίδιο το όχημα να πληροί τις σχετικές προδιαγραφές. Τα ηλεκτρικά ποδήλατα της EMW είναι επιδοτούμενα, καθώς διαθέτουν τα απαραίτητα χαρακτηριστικά που ορίζονται σχετικώς, και συνεπώς μπορεί κάποιος να προμηθευτεί τα μοντέλα που αναφέρονται στην κατηγορία ηλεκτρικά ποδήλατα απολαμβάνοντας και το μέγιστο δυνατό όφελος επιστροφής χρημάτων, μέσω του προγράμματος του ΥΠΕΝ.

Επιδότηση ηλεκτρικού σκούτερ

Εξίσου σημαντικό είναι και το όφελος που μπορεί να αποκομίσει ένας καταναλωτής που αγοράζει ηλεκτρικό σκούτερ και υποβάλει αίτηση στο πρόγραμμα επιδότησης. Όπως ορίζεται σχετικά από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, μέσω του προγράμματος “Κινούμαι Ηλεκτρικά” μπορεί κάποιος να λάβει επιδότηση 20% για την αγορά νέου ηλεκτρικού σκούτερ. Πρόκειται άλλωστε για οχήματα που κυριολεκτικά μας λύνουν… τα πόδια, προσφέροντας ευκολία στις μετακινήσεις μας μέσα στην πόλη, ειδικά τις ώρες αιχμής. Τα ηλεκτρικά σκούτερ χαρακτηρίζονται από μεγάλη αποδοτικότητα και εργονομία, ενώ στο εμπόριο μπορεί κανείς να βρει μια μεγάλη γκάμα από σχέδια και μοντέλα, που φέρουν μια σειρά από χρήσιμα χαρακτηριστικά και πληρούν υψηλά σχεδιαστικά στάνταρτ. Και στην περίπτωση της επιδότησης των ηλεκτρικών σκούτερ προβλέπονται μια σειρά από σχετικές προδιαγραφές τις οποίες πρέπει να παρουσιάζει το προς αγορά όχημα, ώστε να μπορεί μετά ο καταναλωτής να ενταχθεί στο σχετικό πρόγραμμα και να λάβει επιστροφή χρημάτων (μέγιστο ποσό επιδότησης τα 800 ευρώ). Τα ηλεκτρικά σκούτερ της EMW αποτελούν την πιο σίγουρη και αξιόπιστη επιλογή, καθώς πληρούν όλες τις σχετικές προδιαγραφές που προβλέπονται στο “Κινούμαι Ηλεκτρικά” και συνεπώς είναι επιδοτούμενα μοντέλα. Αγοράζοντας έτσι κάποιος το EMW BOOST ή το EMW 3000W Robo S επί παραδείγματι, μπορεί να λάβει επιδότηση και να εξοικονομήσει χρήματα.

Κινούμαι ηλεκτρονικά – Αίτηση

Η διαδικασία υποβολής αίτησης στην πλατφόρμα kinoumeilektrika.gov.gr είναι απλή και ιδιαίτερα κατανοητή, με τους καταναλωτές να καλούνται να ακολουθήσουν μια σειρά από ενέργειες για να καταχωρήσουν την αίτησή τους και να λάβουν επιδότηση για την αγορά ηλεκτρικού ποδηλάτου ή σκούτερ. Μάλιστα, στο ίδιο πρόγραμμα, προβλέπεται και η επιδότηση για την εγκατάσταση στην κύρια κατοικίας των καταναλωτών έξυπνου οικιακού φορτιστή ή την απόσυρση του παλιού τους οχήματος.

Οι δικαιούχοι της επιδότησης, συνοπτικά, είναι τα φυσικά πρόσωπα, και νομικά πρόσωπα, ενώ οι πολύτεκνοι και τα άτομα με αναπηρίες δικαιούνται επιπλέον επιδότηση. Για να υποβάλει ο δικαιούχος την αίτησή του ακολουθεί μερικά απλά βήματα. Αρχικά κάνει εγγραφή στην υπηρεσία και συμπληρώνει τα στοιχεία του ή εναλλακτικά μπορεί κάποιος να χρησιμοποιήσει τους κωδικούς από το Taxisnet. Στη συνέχεια επιλέγει την κατηγορία του οχήματος για το οποίο θέλει να λάβει επιδότηση, το μοντέλο και την αξία του. Εάν η αίτηση αφορά φυσικά πρόσωπα, μπορεί ο αιτών να επιλέξει στη συνέχεια εάν επιθυμεί την επιδότηση για οικιακό φορτιστή. Ακολούθως, συμπληρώνει κανείς εάν επιθυμεί την απόσυρση παλιού οχήματος ή συγκαταλέγεται στις κατηγορίες των πολυτέκνων ή των ατόμων με αναπηρίες. Τέλος, οι ενδιαφερόμενοι επισυνάπτουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά και υποβάλλουν την αίτησή τους.

Ηλεκτρικά ποδήλατα – σκούτερ: Τι να προσέξετε

Από την πρώτη ημέρα που ξεκίνησε να δέχεται αιτήσεις το πρόγραμμα “Κινούμαι Ηλεκτρονικά” προέκυψαν αρκετές απορίες στους καταναλωτές, κυρίως σχετικά με την επιλεξιμότητα των δαπανών, το ποσό της επιστροφής αλλά και το πόσες αιτήσεις μπορούν να υποβάλλουν. Η EMW, το προσωπικό της οποίας μπορεί να σας κατευθύνει πλήρως τόσο για την αγορά του κατάλληλου ηλεκτρικού ποδηλάτου ή σκούτερ όσο και για τη διαδικασία υποβολής της σχετικής αίτησης και το ποσό της επιδότησης που δικαιούστε, σταχυολόγησε μερικές κρίσιμες απορίες που έχουν ανακύψει και προσφέρει ολοκληρωμένες απαντήσεις – διευκρινίσεις.

Σχετικά με το εάν μπορεί κάποιος να λάβει επιδότηση για την αγορά ποδηλάτου που προέρχεται από μετατροπή συμβατικού ποδηλάτου σε ηλεκτρικού η απάντηση είναι όχι. Το “Κινούμαι Ηλεκτρονικά” επιδοτεί μόνο ηλεκτρικά ποδήλατα τα οποία έχουν κατασκευαστεί εξ’ αρχής ως τέτοια, στα αντίστοιχα εργοστάσια, και όχι άλλου τύπου οχήματα που έχουν υποστεί παρεμβάσεις ή μετατροπές (από συμβατικά σε ηλεκτρικά). Συνεπώς είναι ιδιαίτερα σημαντικό, πριν αγοράσετε ένα ηλεκτρικό ποδήλατο, να σιγουρευτείτε ότι αυτό πληροί τις προδιαγραφές και θα μπορέσετε να λάβετε την επιδότηση. Το ίδιο ισχύει και για τα μεταχειρισμένα ηλεκτρικά ποδήλατα, τα οποία επίσης δεν λαμβάνουν επιδότηση.

Σχετικά με το εάν μπορεί ένας καταναλωτής να αποσύρει το παλιό του όχημα και να αγοράσει μέσω επιδότησης ηλεκτρικό ποδήλατο, η απάντηση είναι και πάλι όχι. Το πρόγραμμα της απόσυρσης, μέσω του “Κινούμαι Ηλεκτρικά” αφορά μόνο τις κατηγορίες δίκυκλων και τρίκυκλων (για παράδειγμα ηλεκτρικά σκούτερ και όχι τα ηλεκτρικά ποδήλατα). Αξίζει να σημειωθεί επίσης, ότι ο κάθε καταναλωτής έχει το δικαίωμα να υποβάλει μια αίτηση για κάθε ΑΦΜ, για την αγορά ηλεκτρικού ποδηλάτου.

Πρωταγωνιστές τα ποδήλατα και σκούτερ

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του ΥΠΕΝ, το ηλεκτρικό ποδήλατο παραμένει ο “πρωταγωνιστής” του προγράμματος επιδότησης, καθώς οι περισσότερες αιτήσεις που υποβάλλονται στο kinoumeilektrika.gov.gr αφορούν τέτοιου είδους οχήματα. Η εξέλιξη αυτή φανερώνει και τη γενικότερη τάση που επικρατεί στην αγορά των ηλεκτρικών οχημάτων, καθώς εκτός από τα περιβαλλοντικά και οικονομικά οφέλη, οι καταναλωτές δείχνουν και μια στροφή στη νέα αυτή κουλτούρα των μετακινήσεων, εντός και εκτός πόλεως. Ενθαρρυντικά είναι και τα στοιχεία που προκύπτουν από τον αριθμό των αιτήσεων για απόσυρση παλιών οχημάτων (αυτοκίνητα και δίκυκλα), στοιχείο που επίσης φανερώνει την πρόθεση των καταναλωτών για περιορισμό της παραγωγής ρύπων και την απόκτηση νέων, φιλικών προς το περιβάλλον οχημάτων.

Χρήσιμες συμβουλές για την αίτηση

Σχετικά με την υποβολή των αιτήσεων για την επιδότηση ηλεκτρικών ποδηλάτων ή σκούτερ μπορεί ο καταναλωτής, για μεγαλύτερη ευκολία, να χρησιμοποιήσει τις νέες υπηρεσίες που προσφέρονται μέσω του www.gov.gr και πιο συγκεκριμένα ακολουθώντας το link https://www.gov.gr/ipiresies/polites-kai-kathemerinoteta/upeuthune-delosekai-exousiodotese/ekdose-upeuthunes-deloses μπορεί κάποιος να συμπληρώσει υπεύθυνες δηλώσεις και να τις υποβάλει άμεσα σε μορφή Pdf για τη δήλωσή του.

Ιδιαίτερα χρήσιμο είναι το να αναζητήσει πληροφορίες για την πλήρη λίστα των δικαιολογητικών που πρέπει να υποβάλει, την οποία μπορεί να την βρει εύκολα στο Τεύχος Απαιτούμενων Ελάχιστων Δικαιολογητικών ενώ λειτουργεί και το Help Desk του ΥΠΕΝ που δέχεται κλήσεις καθημερινά προκειμένου να εξυπηρετεί τους ενδιαφερόμενους στα τηλέφωνα: 2131513640, 2131513643, 2131513797, 2131513124 2131513139. Παράλληλα οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να στέλνουν τα ερωτήματα τους ηλεκτρονικά στη διεύθυνση: support.kinoumeilektrika@prv.ypeka.gr

Σε κάθε περίπτωση η εταιρία EMW αναγνωρίζοντας πλήρως τον ηγετικό της ρόλο στον κλάδο της ηλεκτροκίνησης, παρέχει ένα ολοκληρωμένο πακέτο συμβουλευτικής υποστήριξης και μπορεί να σας κατευθύνει πλήρως τόσο για την συγκέντρωση των απαραίτητων δικαιολογητικών όσο και για τη διαδικασία επεξεργασίας και υποβολής των αιτήσεων σας στο πρόγραμμα “Κινούμαι Ηλεκτρονικά”. Παράλληλα, στο ηλεκτρονικό κατάστημά μας θα βρείτε ηλεκτρικά ποδήλατα και σκούτερ τα οποία πληρούν όλες τις προβλεπόμενες προδιαγραφές και αποτελούν επιλέξιμα προς επιδότηση οχήματα, και συνεπώς απολαμβάνετε την ασφάλεια πως η αγορά σας θα επιδοτηθεί σίγουρα. Τα ηλεκτρικά ποδήλατα και σκούτερ αποτελούν το παρόν αλλά και το μέλλον στις μετακινήσεις και πλέον μέσω της επιδότησης του ΥΠΕΝ η αγορά τους γίνεται ακόμη πιο εύκολη και εφικτή για όλους.